Miért inkább egy zöld buli, mint egy hagyományos?

2020.05.18

-első rész-

Egyre többen gondolnak sajgó szívvel a bolygóra, majd hessegetik el negatív gondolataikat a témával kapcsolatban, mondván: "Legalább az esküvőmön/ méhemnek gyümölcsének szülinapján ne kelljen már arra gondolnom, hogy lassan mindent elönt a szemét." Pedig, egy-egy ilyen buli alkalmával zsákszámmal járulunk hozzá a bolygó tüdejének eltömítéséhez. Dőlj hátra, szívd be mélyen a még friss levegőt, mert mi segítünk.


Mitől más ez, mint egy átlagos zsúr? Mert ha attól, hogy nincs lufi, akkor szevasztavasz, nem is érdekel kik vagytok, mik vagytok, mert lufi nélkül nem buli egy buli.

Még szerencse, hogy ez az akadály talán a legkönnyebben átugorható. Ha lufi, mindenkinek a jellegzetes műanyag, gumi szaggal párosított léggömbök jutnak eszébe egy fényes szalagra kötve. Nekünk sokkal inkább a természetes latex. Ez annyiban különbözik az előbbitől hogy 100% latex, nem tartalmaz műanyagot és nagyjából annyi idő alatt bomlik le, mint egy tölgyfalevél. Hát nem csodás? Mindez egy természetesen megfestett spárgára kötve? Mínusz egy szemeteszsák, plusz több óra teher nélküli lélegzetvétel a Földnek. Egy-null ide.

Rendben, lesz lufi. Tetszik is az ötlet, de az fix, hogy én nem fogok többet mosogatni, kérem a műanyagtányérokat és poharakat.

Nem is várjuk el, hogy gyermeked egyik mérföldkövénél a konyhában robotolj, sőt, ezt be is kellene tiltani, mert lássuk be egy születésnapnak ugyanúgy rólad is kellene szólnia, hiszen nélküled most nem lenne mit ünnepelni. Nagyon esztétikus lebomló, komposztálható, újrahasznosított papírtányérokkal tudunk szolgálni, amit olyan stílusúra dekorálunk, amilyenre vágytok. Ha merészebbek vagytok, akár egy egészséges, ehető tányért is bevállalhattok, ami önmagában már attól is gyönyörű (szerintünk), hogy meg lehet enni, de természetesen ételfestékkel ezt is az ízlésetekre szabjuk.

Ugyanígy vannak újrahasznosított papírpoharak, amiknek formavilágát tekintve szintén csak a képzelet szabhat határt. Akár kiskuckó nyomdánkkal is díszíthetjük, vagy minden gyermek a saját ízlésének megfelelően dekorálhatja és máris egy egyedi pohár kollekciótok lehet, amit ha már megszolgálta idejét, kaspóként tovább életben tarthatuk és a gyerekekkel közösen ültethetünk bele. A szívószál miatt sem kell, hogy fájjon a fejetek, mert amellett, hogy természetesen nálunk ez is környezetbarát, sokkalta esztétikusabb mint műanyag társaik, és végtelen variáció áll rendelkezésünkre.

Szerencsénkre ma már az evőeszközöknél sem kell kompromisszumot kötni, hiszen az egyszer használatos műanyag kanalakon, villákon, késeken kívül számtalan variációból választhattok: legyen az fa, többször használatos műanyag, vagy a még kevéssé elterjedt búzakorpa evőeszközök. (Találni a piacon már ehető evőeszközt is, ám ez veszélyes, mert lehet, hogy egy tortázás alatt előbb elfogy, mint maga a torta. *nyamm*.) Ha jól számolom, öt-null a környezetvédelem javára, és eddig egyszer sem kellett megnyitni a csapot.